Slovenija je kulinarična destinacija prihodnosti
Kljub številnim birokratskim oviram in pomanjkanju kadra, so slovenski gostinci vrhunski. O tem so se na današnji novinarski konferenci, ki je potekala v okviru 11. srečanja gostincev v organizaciji Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS, strinjali priznani slovenski kuharski mojstri, kot so Janez Bratovž, Bine Volčič in Leon Pintarič.
»Pred leti sem imel intervju, kjer sem rekel, da bo Slovenija postala kulinarična destinacija prihodnosti. In mislim, da se to uresničuje. Slovenija je velika in dobra kulinarična destinacija,« je prepričan Janez Bratovž, kuharski mojster in podpredsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.
»Sekcija se mora spopasti s pomanjkanjem kadra, kajti če želimo projekt kakovostno izvesti in ga tudi nadgraditi, da postanemo dolgoročna regija kulinaričnih doživetij, moramo imeti tudi kakovostne kadre,« je pojasnil Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.
8. oktobra je bil Sloveniji podeljen uradni naziv Evropska gastronomska regija 2021. Sekcija nastopa v tem projektu s svojo blagovno znamko Gostilna Slovenija, ki je nedavno gostovala tudi v ZDA.
Predsednik OZS Branko Meh je ob tem predstavil tudi aktualne probleme obrtnikov in podjetnikov: »Predvsem nas pesti pomanjkanje delovne sile in številne birokratske ovire. Želimo, da se stvari v državi spremenijo, predvsem na področju regresnih zahtevkov, nepotrebnih evidenc. Vse to zavira obrtnike in podjetnike pri njihovem razvoju. Tudi naša država mora posvetiti več pozornosti malemu gospodarstvu. Slovenijo vidim kot malo državo z veliko dodano vrednostjo.«